EMERALD PROJECT


This site began as a new build Passivhaus in the Dandenongs. It was decided to make a feature of the beautiful, mature Copper Beech in the rear corner since it would be in full view from the top of the driveway.

The numerous built structures meant that this quarter acre block was effectively fragmented into several small, disconnected spaces. These needed to relate to each other but also express the varied conditions and outlooks from the house.

Plants choices had to be able to cope with root competition as well as short periods of full summer sun due to the westerly aspect. A combination of rounded shrubs, upright perennials, deciduous feature trees and climbers were employed to give visual and sensory interest for as much of the year as possible. The numerous hard surfaces were softened by use of cascading ground covers or espaliered climbers.

Where possible vertical spaces were utilised by trellising fruit trees and climbers. Raised vegetable and herb beds provide ease of access, protection from the chooks and facilitate drainage on these otherwise heavy volcanic soils.